Karate-do

Karate-do is opgedeeld in 3 stukjes: Kara = Leeg, Te = Hand, Do = Weg. Vrij vertaald betekent dit "De weg van de lege hand". In het karate worden daarom ook geen wapens gebruikt om mee aan te vallen, maar wel om te oefenen voor de verdedigingen. In onze dojo gebruiken wij oefen wapens voor het thema zelfverdediging. Zelfverdediging is namelijk een onderdeel in de landelijke dan examens. Iemand die karate beoefend heet een karateka en draagt een pak dat de karate gi wordt genoemd en een band obi. De volgende kleuren banden kunnen behaald worden tijdens examens in de dojo. Met de witte kleur start je, daarna is het geel, oranje, groen, blauw, bruin (3x) en dan landelijk examen voor zwarte band.


De karate stijl die beoefend wordt bij sportschool yuzyo is kyokushinkai. Het is een stijl die zich kenmerkt door de korte en effectieve bewegingen. De karate stijl in ontwikkeld door Matsutasu Oyama en vervolgens geïntroduceerd in Nederland door Jon Bluming.

 

Kyokushinkai staat voor groepering op zoek naar de hoogste waarheid. 

Kyokushinkai karate bestaat uit 3 onderdelen namelijk: Kihon, Kata & Kumite. Kihon zorgt voor de basistechnieken in het karate. Dit kan in een statische vorm zijn maar ook in een dynamische vorm genaamd kihon no kata. Kata is verantwoordelijk voor de vorm, waarin de basistechnieken in een vast patroon worden gelopen. Kumite ook wel sparren genoemd wordt gebruikt om te trainen met een partner. Waarin je moet anticiperen op wat de tegenstander doet. Dit kan afgesproken zijn in vaste vormen maar ook in vrije vorm.

 

Wij conformeren ons aan de Karate-do Bond Nederland en volgen dus het WKF systeem. 

Bij sportschool yuzyo vinden we het belangrijk dat alle aspecten van het kyokushinkai karate aan bod komen op een plezierige manier. Wij zullen de leerlingen ook tijdens elk examen kennis laten maken met alle facetten van het kyokushinkai karate. Iedereen is welkom om bij ons te komen trainen ongeacht gewicht, leeftijd, afkomst etc.